Fela Kuti

Fela Kuti (Fela Anikulapo Kuti, Fela Ransome-Kuti) – bene žymiausias Afrikos muzikantas, kompozitorius, daugiau kaip 50 albumų išleidęs afrobeat muzikos pradininkas, politinis veikėjas. Fela Kuti – kovotojas už visos Afrikos vienybę, žmonių laisvę ir lygybę. Jis siekė panaikinti nesantaiką, skurdą, neteisybę. Aktyviai dalyvavo politikoje, buvo įkūręs savo partiją M.O.P. (Movement of the People) bei kelis kartus kandidatavo į prezidentus, tačiau pergalės nepasiekė.

Fela Kuti (tikras vardas Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti) gimė 1938 metų spalio 15 dieną Aberokutos mieste, Nigerijoje. Jo tėvas buvo pastorius bei pianistas, motina – kovų už Nigerijos laisvę aktyvistė, o senelis – kompozitorius. Fela pakeitė dalį savo vardo iš Ransome į Anikulapo, kuris vietinėje kalboje reiškia „tas, kuris savo maišelyje nešiojasi mirtį“. Jis teigė, kad ankstesnis vardas – vergo vardas.

1958 metais Fela persikėlė į Londoną, kur studijavo Šv.Trejybės muzikos koledže. 1961 metais Londone jis sukūrė kolektyvą Koola Lobitos, kuris vėliau tapo Nigerija '70, Afrika '70 ir Egypt '80.

1963-aisiais Fela Kuti grįžo į Nigeriją, kur jis sėkmingai koncertavo, o prasidėjus pilietiniam karui išvyko į JAV. Čia Fela susipažino su Siera Leonės dainininku Geraldo Pino, turėjusiam nemažą įtaką Kuti.

1972 metais Fela Kuti ansamblis susilaikė didelės sėkmės. Tada pasirodė keli klasikiniais tapę afrobeat albumai.

Lagose Fela atdarė klubą „The Shrine“, kuriame galėjo skleisti prieš vyriausybę nukreiptą agitaciją. Koncertų metu Fela rūkė marihuanos suktines, o scenoje galėdavo valandų valandas dainuoti bei rėkauti politizuotas kalbas. Lagoso pakraštyje jis įkūrė Kalakutos Respublikos (Kalakuta Republic) komuną. 1977 metais valdžia, norėdama užgniaužti bręstantį maištą, pasiuntė į Kalakutos Respubliką tūkstantį karių, kurie mušdami žmones ir niokodami viską aplinkui įsiveržė į komuną. Kalakutos Respublika buvo sugriauta ir sudeginta iki pamatų, o Felos motina nuo patirtų sužalojimų mirė. Po šių įvykių gimė daina „Unknown Soldier“. Praėjus metams po Kalakutos Respublikos sunaikinimo, Fela Kuti sukaktį pažymėjo vesdamas 27 moteris, kurių dauguma buvo jo ansamblio narės.

1978 metais Fela Kuti surengė galingą pasirodymą Ganoje, kur jam sudainavus dainą „Zombie“, kilo prieš valdžią nukreiptos riaušės. Nuo tos dienos Felai uždrausta atvykti į šią šalį. Po koncerto Berlyno džiazo festivalyje daugelis muzikantų į Nigeriją negrįžo. Fela į gimtinę grįžo. Jis sakė, kad negali apleisti savo žmonių.

1984 metais Lagoso oro uoste Fela buvo areštuotas ir apkaltintas užsienio valiutos kontrabanda. Muzikantas buvo nuteistas penkeriems metams kalėjimo, tačiau tarptautinis spaudimas ir protestai Nigerijoje buvo tokie galingi, kad 1987 metais Fela Kuti buvo išlaisvintas. Išėjęs į laisvę Fela subūrė aštuoniasdešimties narių ansamblį Egypt '80. Dažniausiai koncertai buvo rengiami Nigerijoje ir kitose Afrikos šalyse. Keletas pasirodymų buvo surengta Europoje ir JAV.

Dešimtmečio pabaigoje jis išleido tokius hitus kaip „Army Arrangement“, „Beasts Of No Nation“ ir t. t.

Fela Kuti buvo kaltinamas rasizmu, seksimu, egoizmu. Į tai muzikantas gūžčiojo pečiais ir nieko neneigė.

Felos Kuti muzika nebuvo skirta šokių aikštelėms, o ilgos ir liepsningos jo kalbos scenoje uždegdavo tūkstančių klausytojų širdis.

1995-aisiais ėmė sklisti gandai apie prastėjančią Felos sveikatą. 1997 metų lapkričio 2 dieną nuo AIDS sukeltų širdies ligos komplikacijų Fela Kuti mirė. Lagose į paskutinę kelionę jį lydėjo apie 1 milijoną žmonių.

Šiuo metu muzikuoja Felos sūnūs: Femi Kuti ir Seun Kuti.

Video:

Fela Kuti: Music Is The Weapon

Live in Berlin Berliner Jazztage 1978

Fela Kuti, Confusion Break Bones (C.B.B) live at Glastonbury, England: 1/3, 2/3, 3/3

Fela Kuti and Egypt '80 "Beasts Of On Nation": 1/2, 2/2

Fela Kuti & Jethro Tull, Live in Munich (1983): 1/2, 2/2

Fela in Performance (1971)

Felos Kuti laidotuvės: 1/3, 2/3, 3/3

Felos laidotuvės

Felos Kuti diskografija:

1969     The '69 Los Angeles Sessions
1970     Live! (with Ginger Baker)
1971     Why Black Man Dey Suffer
1972     Stratavarious (with Ginger Baker)
1972     Na Poi
1972     Open & Close
1972     Shakara
1972     Roforofo Fight
1973     Afrodisiac
1973     Gentleman
1974     Alagbon Close
1975     Noise for Vendor Mouth
1975     Confusion
1975     Everything Scatter
1975     He Miss Road
1975     Expensive Shit
1976     No Bread
1976     Kalakuta Show
1976     Upside Down
1976     Ikoyi Blindness
1976     Before I Jump Like Monkey Give Me Banana
1976     Excuse O
1977     Zombie
1976     Yellow Fever
1977     Opposite People
1977     Fear Not For Man
1977     Stalemate
1977     Observation No Crime
1977     Johnny Just Drop (J.J.D Live!! at Kalakuta Republic)
1977     I Go Shout Plenty
1977     No Agreement
1977     Sorrow, Tears, and Blood
1978     Shuffering and Shmiling
1979     Unknown Soldier
1980     Coffin for Head of State
1980     I.T.T. (International Thief Thief)
1980     Music of Many Colours (with Roy Ayers)
1980     Authority Stealing
1981     Black President
1981     Original Suffer-Head
1983     Perambulator
1983     Live in Amsterdam
1985     Army Arrangement
1986     Teacher Don't Teach Me Nonsense
1989     Beasts of No Nation
1989     O.D.O.O. (Overtake Don Overtake Overtake)
1992     Underground System
2000     The Best of Fela Kuti The Black President
2004     The Underground Spiritual Game

Liaudies medicina, vaistažolės | Vaistazoles | Masažuotojas Vilniuje, masažai Vilniuje | Kartoniniai zaidimu nameliai | paplūdimio tinklinis | Akiu korekcija | Darbas puse etato | Volkswagen Passat nuoma