Kraan

Kraan – 1970 metais sukurta vokiečių grupė. Ankstyvieji Kraan albumai stilistiškai artimi krautrokui. Vėlesnę grupės muziką galima priskirti fusion stiliui.

Iš pradžių grupę sudarė broliai Peter’is Wolbrandt’as ir Jan’as Fride’as, o taip pat džiazo muzikantai: saksofonistas Johannes’as Pappert’as ir gitaristas Hellmut’as Hattler’is, kuris netrukus tapo bosistu. Maždaug po dviejų metų gojimo Kraan jau turėjo savo firminį stilių, jungiantį melodingą instrumentinį roką su džiazo improvizacijomis ir Rytų muzikos motyvais. Grupės koncertai turėjo gan nemažą pasisekimą, todėl netrukus kolektyvas persikėlė į Berlyną, kur be didelių pastangų tapo populiarus.1972 metais vokiečių žurnalas „Sounds“ grupę pripažino metų atradimu. Kraan buvo dažnai lyginami su Yes ir Mahavishnu Orchestra. Tų pačių metų pavasarį buvo išleistas tik per tris dienas įrašytas debiutinis kolektyvo albumas „Kraan“, į kurį pateko pagrindiniai grupės koncertiniai hitai.

Nuošaliame kaimelyje Kraan nariai organizavo nedidelę komuną, kurioje praleido maždaug penkerius metus. Albumai „Wintrup“ (1973) ir „Andy Nogger“ (1974) išsaugojo „Kraan“ stilistiką. Įrašai buvo gerai parduodami ir leidžiami net JAV, tačiau dėl politinių įsitikinimų atsisakė koncertų už Atlanto. 1975 metais pasirodė pirmasis Kraan koncertinis įrašas „Kraan Live“. Tais pačiais metais grupę papildė klavišininkas Ingo Bischof’as bei buvo surengti koncertai Didžiojoje Britanijoje ir Danijoje.

1975 metais įrašytas darbas „Let It Out“ buvo silpnesnis už ankstesnius Kraan albumus. Grupę paliko Pappert’as ir Bischof’as. Pastarajam sugrįžus, 1977-aisiais buvo įrašytas albumas „Wiederhoren“.

Su Jan’ą Fride’ą pakeitusiu Udo Dahmen’u 1978 metais buvo išleistas albumas „Flyday“, artimas space rock/jazz-rock muzikai. Po koncertinio albumo „Tournee“ pasirodymo, būgnininku tapo Gerry Brown’as.

1980-ųjų pabaigoje Kraan sustabdė savo veiklą. Sugrįžus, Wolbrandt’ui, Fride’ui ir Hattler’iu, o taip pat prisijungus klavišininkui ir trimitininkui Joo Kraus’ui, Kraan išleido koncertinį albumą „Live 88“. Prieš iširimą grupė spėjo išleisti dar du darbus: „Dancing In The Shade“ (1989) ir „Soul of Stone“ (1991).

1990-ųjų pradžioje Kraan veikla nutrūko, tačiau po dešimties metų grupė vėl atsikūrė.

Kraan diskografija:

1972 Kraan
1973 Wintrup
1974 Andy Nogger
1975 Kraan Live
1975 Let It Out
1977 Wiederhören
1978 Flyday
1980 Tournee
1982 Nachtfahrt
1983 X and 2 Platten (Best of Kraan)
1988 Kraan Live 88
1989 Dancing In The Shade
1991 Soul of Stone
1998 The Famous Years Compiled
2001 Live 2001 and Berliner Ring
2003 Through
2007 Psychedelic man
2010 Diamonds

Liaudies medicina, vaistažolės | Vaistazoles | Masažuotojas Vilniuje, masažai Vilniuje | Kartoniniai zaidimu nameliai | paplūdimio tinklinis | Akiu korekcija | Darbas puse etato | Volkswagen Passat nuoma